dr Jadwiga Stachowiak

dr Jadwiga Stachowiak

stopien naukowy: 
dr
Stanowisko: 
Starszy wykładowca
Zakład: 
nr telefonu: 
61 848-7842

Współpraca

Współpraca krajowa i międzynarodowa:

  • Katedra Technologii i Towaroznawstwa Politechniki Radomskiej.
  • Katedra Technologii Żywienia Człowieka,

Tematyka badawcza

Realizowana tematyka naukowo - badawcza:

  • Struktura i właściwości fizykochemiczne preparatów błonnikowych.

Słowa kluczowe:

błonnik, pierwiastki śladowe, sorpcja, desorpcja, AAS

Wybrane publikacje

  • Stachowiak J. , Śmigielska H., (2005): Badania sorpcji wybranych mikroelementów przez polisacharydy roślinne. Żywienie człowieka i metabolizm. suplement 1, część 2, 30, 936 – 942,
  • Górecka D. ,Konieczny P., Stachowiak J., Korczak J., Tarkowska K., (2005): Właściwości funkcjonalne inuliny i jej zdolność w zakresie sorbcji wybranych składników mineralnych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. suplement Tom XXXVII, 423 – 427,Stachowiak J. , Śmigielska H., (2004): Sorption of copper and zinc ions by various cereal bran and collgen and elastin preparations. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 3(1), 5-12,
  • Górecka D.,Stachowiak J., (2002): Sorption of copper, zinc and cobalt by oats product. Nakrung Food, 46,2: 96-100,
  • Śmigielska M., Stachowiak J.,(2002): Sorpcja mikroelementów na skrobiach modyfikowanych i otrębach zbożowych. Żywienie człowieka i Metabolizm, 473-477, Suplement,
  • Górecka D., Stachowiak J. (2002): Sorption of cooper, zinc and cobalt by oat and oat products. Nahrung/ Food 46, 2, 96-99,
  • Śmigielska H. , Stachowiak J. (2002): Sorpcja mikroelementów na skrobiach modyfikowanych i otrębach zbożowych. Żywienie Człowieka i Metabolizm. XXIX, 473-476,
  • Stachowiak J., Górecka D., Zarakowska W., (2000): Sorption of selenium by selected cereal bran: Pol. J. Food Nutr. Sci., 9/50, 4, 27-30,
  • Stachowiak J., Górecka D, Zarakowska W., (2000): Sorption of selenium by selected cereal bran; Pol.J.Food Nutr.Sci., 27-30, No4 Vol. 9/50,
  • Stachowiak J., (1995): Sorpcja jonów miedzi przez wytłoki jabłkowe i preparaty z nich uzyskiwane. Rocz. AR. Pozn., 10,13-17,
  • Stachowiak J., (1995): Sorpcja mieszanin jonów Cu2+ i Zn2+ przez wytłoki jabłkowe. Rocz. AR. Pozn., 10, 19-23,
  • Stachowiak J.,Gawęcki J., (1995): Sorpcja jonów miedzi i cynku na wytłokach wybranych owoców i warzyw. Rocz. AR. Pozn., 10, 25-31,
  • Stachowiak J., (1995): Oznaczanie śladowych ilości selenu w materiale roślinnym metodą spektro fotometryczną z wykorzystaniem 1,2diamino-4-nitrobenzenu. Rocz. AR. Pozn. , 10, 43-47,
  • Stachowiak J. (1995): Spectrofotometric determination of trace quantitis of selenium in plant material using 1,2 diamine-4-nitrobenzene. Rocz. AR P-ń, CCLXXXI, 43-47,
  • Stachowiak J. (1993): Właściwości sorpcyjne błonnika pokarmowego i jego głównych frakcji. Rocz. AR. Pozn. 256, 57-63,

Granty

Udział w grantach i innych programach badawczych:

  • Badania nad sposobem pozyskiwania i charakterystyka fizykochemiczna preparatów wytłokowych z niektórych owoców i warzyw w aspekcie ekologicznym i żywieniowym. Grant KBN 2001