prof. UPP dr hab. Kinga Stuper - Szablewska, Kierownik Zespołu

prof. UPP dr hab. Kinga Stuper - Szablewska, Kierownik Zespołu

Konsultacje: 
poniedziałek: 
8.00-9.00
środa: 
10.00-11.00
stopien naukowy: 
dr hab.
Stanowisko: 
Profesor UPP
Kierownik zespołu
nr telefonu: 
61 848-7846

Współpraca

Współpraca:

  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie
  • Katedra Zarządzania Jakością Żywności,  Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Instytut Żywności Pochodzenia Roślinnego, Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Instytut Żywności Pochodzenia Roślinnego, Zakład Inżynierii i Aparatury, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie
  • Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Komplexmłyn w Wągrowcu

Tematyka badawcza

Zakres działalności naukowej:

  • Badania dotyczące oznaczenia zawartości ergosterolu (wskaźnik zawartości biomasy grzybowej): w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, owies, gryka, kukurydza i inne), w produktach przerobu następujących zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, gryki, kukurydzy i innych, w produktach śniadaniowych (płatki, musli, otręby itp.), w pyłach pochodzących ze środowiska rolno-spożywczego.
  • Badania nad określeniem zmian zawartości ergosterolu oraz toksyn z grupy trichotecenów (grupy A oraz B) w czasie procesów technologicznych przemiału zbóż drobnoziarnistych.
  • Badania nad stężeniem ergosterolu oraz trichotecenów grupy A oraz B w próbach ziarna trzech odmian pszenicy: Griwa, Torka i Sumai 3 inokulowanych zarodnikami grzybów z rodzajuFusarium culmorum o różnych stopniach porażenia, oraz wykorzystanie w/w prób do próbnych wypieków laboratoryjnych.
  • Badania nad wpływem czasu przechowywania różnych prób pieczywa na zawartość ergosterolu oraz mikotoksyn w zależności od składu pieczywa.
  • Badania zawartości ergosterolu w pyle zbożowym pochodzącym z różnych miejsc związanych z przemysłem zbożowo – młynarskim tj: zakłady przetwórcze, młyny, laboratoria zbożowe, silosy zbożowe.
  • Badania nad zmianami zawartości ERG oraz trichotecenów w czasie przemiału laboratoryjnego, wypieku laboratoryjnego oraz badania modelowe wpływu czasu i wilgotności względnej powietrza na zawartość w/w metabolitów w próbach chleba pochodzącego z wypieku laboratoryjnego.
  • Określenie zawartości ERG w surowcu do wypieku oraz w chlebie.
  • Badanie modelowe określenia wpływu czasu oraz wilgotności na wzrost mikroflory grzybowej w próbach pieczywa komercyjnego.

Osiągnięcia

Wykształcenie:

  • Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii, 2006, magister chemii.
  • Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Fizyki, 2009, magister fizyki.
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, 2010, doktor nauk rolniczych z zakresu technologii żywności

Badania własne

Badania własne w latach 2006-2010 pt.:

  • „Badanie zawartości ergosterolu będącego wskaźnikiem mikroflory grzybowejw produktach żywnościowych pochodzenia zbożowego”, 224/TD/72/w.
  • Projekt finansowany z dotacji celowej na prowadzenie badań naukowych służących rozwojowi  młodych naukowców "Badania zawartości metabolitów tworzonych w ziarnie zbóż podczas jego przechowywania", 2011, tematu nr 507.472.01  kierownik)
  • Projekt finansowany z dotacji celowej na prowadzenie badań naukowych służących rozwojowi  młodych naukowców "Badanie poziomu zanieczyszczenia mikrobiologicznego budynków inwentarskich na terenie Wielkopolski", 2012, tematu nr 507.472.16 (kierownik)
  • Projekt finansowany z dotacji celowej na prowadzenie badań naukowych służących rozwojowi  młodych na

Osiągnięcia:
Stypendia krajowe i zagraniczne

  • W roku akademickim 2004/2005 studia na Uniwersytecie Arystotelesa w Thessalonikach w Grecji w ramach Programu Socrates/Erasmus.
  • W roku akademickim 2005/2006 stypendium naukowe Wydziału Chemii Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu za wybitne osiągnięcia w nauce.
  • W roku akademickim 2008/2009 stypendium naukowe Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za wybitne osiągnięcia naukowe i dydaktyczne.
  • W roku akademickim 2009/2010 stypendium naukowe Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za wybitne osiągnięcia naukowe i dydaktyczne.

Wybrane publikacje

Publikacje w czasopismach naukowych wymienionych w części A wykazu ministra, tj. w czasopismach naukowych posiadających współczynnik wpływu Impact Factor (IF), znajdujących się w bazie Journal Citation Report (JCR).

  • Stuper-Szablewska K., Szablewski T., Buśko M., Perkowski J. Changes in contents of trichothecenes during commercial grain milling, LWT – Food Science and Technology, 69, 2016, 55-58.

  • Ostrowska-Kołodziejczak A., Stuper-Szablewska K., Kulik T., Buśko M., Rissmann I., Wiwart M., Perkowski J. Concentration of fungal metabolites, phenolic acids and metals in mixtures of cereals grown in organic and conventional farms, Journal of Animal and Feed Sciences, 25, 2016, 74–81  
  • Kurasiak-Popowska D., Stuper-Szablewska K., Nawracała J.,  Perkowski J., Phenolic acid content in wheat grain of different genotypes, Revista de la facultad de Ciencias Agrarias (ISI) UNCUYO, 2016, 1853-8665.    
  • Buśko M., Stuper K., Jeleń H., Góral T., Chmielewski J., Tyrakowska B., Perkowski J. Comparison of Volatiles Profile and Contents of Trichothecenes Group B, Ergosterol, and ATP of Bread Wheat, Durum Wheat, and Triticale Grain Naturally Contaminated by Mycobiota, FRONTIERS in Plant Science, 2016, 7:1243 
  • Stuper-Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J.,  Perkowski J., Study of metabolite profiles in winter wheat cultivars inducted by Fusarium infection. Cereal Res Com, 2016, 44 (4): 572-584 (G)          
  • Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska M., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J., Relationship between genetic diversity and Fusarium toxin profile of winter wheat cultivars. The Plant Pathology Journal, 2015, 31(2), 1-19
  • Góral T., Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska M., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J., Relationship between genetic diversity and Fusarium toxin profile of winter wheat cultivars. The Plant Pathology Journal, 2015, 31(2), 1-19.
  • Stuper-Szablewska K, Perkowski J. Contamination of wheat grain with microscopic fungi and their metabolites in Poland in 2006–2009. Ann Agric Environ Med. 2014; 21(3): 598–603.
  • Kleiber T., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R. Określenie zależności pomiędzy zawartością manganu w pożywce a stężeniem pierwiastków śladowych w owocach pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.), Żywność: nauka-technologia-jakość, 2014, 6 (97), 81-91.
  • Stuper-Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J., Perkowski J., Comparison of phenolic acids contents in various wheat genotypes (Porównanie profile kwasów fenolowych w różnych genotypach pszenicy). Przemysł Chemiczny, 2014, 93/12, 2274-2278.
  • J. Perkowski, K. Stuper, M. Buśko, T. Góral, H. Jeleń, M. Wiwart, E. Suchowilska A comparison of contents of group A and B trichothecenes and microbial counts in different cereal species. Food Additives and Contaminants - Part B, 2012, 151-159.
  • J. Perkowski, K. Stuper, M. Buśko, T. Góral, A. Kaczmarek, H. Jeleń Differences in metabolomic profiles of the naturally contaminated grain of barley, oats and rye. Journal of Cereal Science, 2012, 56 (3), 544-551 
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski, Ergosterol as an indicator of the presence of microscopic fungi in eggs for human consumption   produced in different husbandry systems. Poultry Science. 89, 2491-2493, 2010.
  • J. Perkowski, M. Wiwart, K. Stuper, M. Buśko, A. Matysiak, E. Suchowilska. Concentration of fungal biomass and trichothecenes in different parts of einkorn. Ann. Agric. Environ. Med. 18, 89-98, 2011.
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, J. Chmielewski, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, B. Tyrakowska, J. Perkowski. Volatite metabolites in various cereal grain. Food Additives and Contaminants 27, (11), 1574-1581, 2010

Publikacje w czasopismach naukowych wymienionych w części B wykazu ministra zawierającej liczbę punktów za publikacje w czasopismach naukowych nieposiadających współczynnika wpływu Impact Factor (IF).

  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska-Kołodziejczak A., Matysiak A., Perkowski J. Profil związków biologicznie czynnych w ziarnie pszenicy różnej wielkości, W: Współczesne Trendy w Kształtowaniu Jakości Żywności, Red.: D. Piaseckiej-Kwiatkowskiej, R. Cegielskiej-Radziejewskiej, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 77-84.                                                               
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska-Kołodziejczak A., Góral T., Kurasiak-Popowska D., Perkowski J. Aktywacja nieenzymatycznych mechanizmów odpornościowych pszenicy w celu podniesienia wartości zdrowotnych produktów pszennych, W: Nowoczesne Technologie Produkcji Żywności, Red.: H. M. Baranowskiej, M. Piątka, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 61-69.  (G)
  • Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Lasik A.  Drobnoustroje i ich produkty metabolizmu w środowisku kurnika, a jakość i bezpieczeństwo jaj, W: Bezpieczeństwo Żywności w Łańcuchu Żywnościowym, Red.: G. Lewandowicz, A. Makowskiej, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 50-56.                                                                                             
  • Stuper-Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J., Perkowski J. Wheat grain contaminated by microscopic fungi as a source of phenolic acids for potential application in the pharmaceutical industry (Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym), Przemysł Chemiczny, 2016, 95/6, 1233-1236. (G)  
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska A., Góral T., Matysiak A., Perkowski J., Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej oraz inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium, Biuletyn IHAR, 2015, 276, 9-18            Gawrysiak-Witulska M., Wawrzyniak J., Stuper K., Rusinek R., Kinetyka zawartości ergosterolu podczas przechowywania nasion rzepaku. Acta Agrophysica, 2015, 22(1), 27-37
  • Stuper-Szablewska K., Buśko M., Szablewski T., Ostrowska A., Matysiak A., Nowaczewski S. Profil organicznych związków lotnych różnych rodzajów ściółek pochodzących z kurników zlokalizowanych w Polsce, ABiD, 3/2015, 188-194    
  •  Stuper-Szablewska K., Ostrowska-Kołodziejczak A., Matysiak A., Perkowski J. Profil związków biologicznie czynnych w ziarnie pszenicy różnej wielkości, W: Współczesne Trendy w Kształtowaniu Jakości Żywności, Red.: D. Piaseckiej-Kwiatkowskiej, R. Cegielskiej-Radziejewskiej, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 77-84.
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska-Kołodziejczak A., Góral T., Kurasiak-Popowska D., Perkowski J. Aktywacja nieenzymatycznych mechanizmów odpornościowych pszenicy w celu podniesienia wartości zdrowotnych produktów pszennych, W: Nowoczesne Technologie Produkcji Żywności, Red.: H. M. Baranowskiej, M. Piątka, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 61-69. 
  • Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Lasik A. Drobnoustroje i ich produkty metabolizmu w środowisku kurnika, a jakość i bezpieczeństwo jaj, W: Bezpieczeństwo Żywności w Łańcuchu Żywnościowym, Red.: G. Lewandowicz, A. Makowskiej, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 50-56.                                                                                            
  • Stuper-Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J., Perkowski J. Wheat grain contaminated by microscopic fungi as a source of phenolic acids for potential application in the pharmaceutical industry (Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym), Przemysł Chemiczny, 2016, 95/6, 1233-1236.
  • Gawrysiak-Witulska M., Wawrzyniak J., Stuper K., Rusinek R., Kinetyka zawartości ergosterolu podczas przechowywania nasion rzepaku. Acta Agrophysica, 2015, 22(1), 27-37
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska A., Góral T., Matysiak A., Perkowski J., Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej oraz inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium, Biuletyn IHAR, 2015, 276, 9-18
  • Stuper-Szablewska K., Szablewski T., Cegielska – Radziejewska R., Ostrowska A., Matysiak A., Perkowski J. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi różnych rodzajów ściółki stosowanej w kurnikach, ABID, 2/2014, 87-92
  • Kleiber T., Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R. Określenie wpływu stresu manganowego na zawartość pierwiastków śladowych w liściach pomidora (Lycopersicon Esculentum Mill.), Bromat. Chem. Toksykol. – XLVII, 2014, 1, str. 89 – 95
  • Ostrowska A., Stuper-Szablewska K., Szablewski T., Perkowski J. Rozkład mykobioty oraz trichotecenów we frakcjach ziarna owsa przechowywanego w różnych warunkach. ABID, 4/2014, 23-28
  • K. Stuper, M. Gawrysiak-Witulska, G. Szwed, J. Perkowski. Zmiany zawartości ergosterolu podczas przechowywania pszenicy durum. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 2, 107-111, 2011
  • K. Stuper-Szablewska, T. Szablewski, A. Ostrowska, A. Matysiak, J. Perkowski. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi pomieszczeń gospodarczych na terenie Wielkopolski w 2010. Aparatura  Badawcza i Dydaktyczna, 2, 161-166, 2013
  • Stuper K., Perkowski J., Matysiak A. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi i ich metabolitami pomieszczeń inwentarskich indywidualnych gospodarstw rolnych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 8 36-42, 2012
  • Mleczek M., Magdziak Z., Goliński P., Siwulski M., Stuper-Szablewska K., 2013. Concentrations of minerals in selected edible mushroom species growing in Poland and their effect on human health. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 12(2), 203-214 
  • Stuper-Szablewska K., Szablewski T., Ostrowska A., Matysiak A., Perkowski J. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi pomieszczeń gospodarczych  na terenie Wielkopolski w 2010 roku, ABiD 2/2013: 161-165 
  • K. Stuper, M. Buśko, A. Matysiak, J. Perkowski. Zanieczyszczenie zbóż grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami zebranych na terenie Wielkopolski. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna XV, 4, 89-96, 2010
  • K. Stuper, J. Perkowski, Dynamika wzrostu pleśni oraz tworzenie mikotoksyn podczas przechowywania chleba, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 3, 25-31, 2010

Monografie

  • K. Stuper, A. Kawka, M. Buśko, E. Suchowilska, L. Szwajkowska - Michałek,  A. Matysiak, M. Wiwart, J. Perkowski. The effect of mycoflora and trichothecene contents in bread wheat on quality of its milling products. W "Food Quality and Safety", (pod red. G. Krasnowskiej i A. Pęksy) Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151, ISBN 978-83-6057-66-9, 96-102, 2009.
  • K. Stuper, J. Perkowski.Concentration of ergosterol in cereals and cereals products. W "Food Quality and Safety", (pod red. G. Krasnowskiej i A. Pęksy) Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151, ISBN 978-83-6057-66-9, 103-107, 2009.
  • Wawrzyniak, M. Gawrysiak-Witulska, A. Ryniecki, D. Piasecka, K. Stuper, J. Perkowski. Microbiological and technological quality of malting barley preserved in a metal silo using near-ambient method. W "Food Technology Operations New Vistas", (pod red. W. Kopecia i M. Korzeniowskiej) Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151, ISBN 978-83-60574-67-6, 2009, 169-180
  • M. Gawrysiak-Witulska, J. Wawrzyniak, M. Ryniecki, A. Rudzińska, K. Stuper, J. Perkowski. Microbiological and technological quality ofrapeseed preserved using the controlled near-ambient drying method. W "Advences in research and technology of rapeseed oil" 9pod red. E. Szłyk) Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, ISSN 978-83-231-2452-8, 159-171, 2009
  •  

KOMUNIKATY NAUKOWE prezentowane na konferencjach naukowych - streszczenia materiałów

  • K. Stuper, J. Perkowski "Możliwość zastosowania analizy ergosterolu w środowisku rolniczym" (referat), XVI Konferencja Krajowa "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity", Poznań, 19.03.2009 
  • K. Stuper, J. Perkowski "Kumulacja mikoflory grzybowej w bułce tartej w zależności od warunków przechowywania" (referat), XIII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności "Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku", Gdynia: 21.05 - 22.05.2009
  • K. Stuper, M. Gawrysiak - Witulska, G. Szwed, J. Perkowski "Zmiany zawartości ergosterolu podczas przechowywania pszenicy durum" (poster), XIII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności "Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku", Gdynia: 21.05 - 22.05.2009
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska - Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski "Wpływ sposobu chowu niosek na obecność ergosterolu w jajach konsumpcyjnych" (poster), XIII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności "Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku" Gdynia: 21.05 - 22.05.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski "Możliwości zastosowania chemicznych metod oznaczania biomasy grzybowej w różnych materiałach zbożowych" (referat), XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk "Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności", Poznań, 29.06 - 01.07.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski "Microscopic fungi in the poultry house environment" (referat), XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Wrocław - Szklarska-Poręba, 7.09 - 9.09. 2009
  • K. Stuper, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz, J. Perkowski "Sposób chowu kur niosek a jakość mikrobiologiczna jej konsumpcyjnych"  (referat) XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Wrocław - Szklarska-Poręba, 7.09 - 9.09. 2009
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, J. Chmielewski, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, B. Tyrakowska, J. Perkowski "Analysis of volatile metabolites in grain of various cereals" (poster), ISM Conference, Tulln: 9-11.09.2009
  • M. Buśko, T. Góral, E. Suchowilska, K. Stuper, A. Matysiak, M. Wiwart, 
  • J. Perkowski "Differences in fungal biomass content in three wheat cultivars after inoculation with Fusarium culmorum in two different environments" (poster) ISM Conference, Tulln: 9-11.09.2009
  • K. Stuper, A. Kawka, M. Buśko, E. Suchowilska, L. Szwajkowska - Michałek, Matysiak, M. Wiwart, J. Perkowski "The effect of mycoflora and trichothecene contents in bread wheat on quality of its milling products" (poster) IV Międzynarodowa Konferencja: "Quality and safety in food production chain"; "Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności", Wrocław: 24.09 - 25.09.2009
  • J. Wawrzyniak, A. Ryniecki, D. Piasecka-Kwiatkowska, K. Stuper, J. Perkowski "Microbiological and technological quality of malting barley grain preserved using near-ambient drying" (poster), IV Międzynarodowa Konferencja: "Quality and safety in food production chain"; "Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności", Wrocław: 24.09 - 25.09.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski "Concentration of ergosterol in cereals and cereals products" (referat), IV Międzynarodowa Konferencja: "Quality and safety in food production chain"; "Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności", Wrocław: 24.09 - 25.09.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski, "Czy podwyższona zawartość mikoflory w środowisku rolniczym stwarza zagrożenie dla pracowników tam zatrudnionych?" (referat), Środowiskowa Konferencja Doktorantów "Gospodarka. Technologia. Społeczeństwo" Poznań, 26.09.2009
  • J. Perkowski. K. Stuper, M. Buśko, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak "Porównanie zawartości mikoflory oraz toksyn fuzaryjnych w różnych gatunkach zbóż drobnoziarnistych" (poster), VII Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, pt: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, Warszawa, 3-4.12.2009
  • J. Perkowski. K. Stuper "Zmiany zawartości mikoflory oraz mikotoksyn podczas wypieku i przechowywania chleba" (poster), VII Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, pt: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, Warszawa, 3-4.12.2009
  • L. Szwajkowska-Miochałek, K. Stuper, P. Łakomy, A. Matysiak, J. Perkowski "Zawartość grzybów mikroskopowych w pyłach pochodzących z laboratoriów zajmujących się analizą zbóż" (referat), XVII Konferencja Krajowa pt: "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity" Poznań, 19. 03. 2010
  • K. Stuper, J. Perkowski "Zmiany zawartości grzybów mikroskopowych oraz ich metabolitów podczas przechowywania pieczywa" (referat), XVII Konferencja Krajowa pt: "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity" Poznań, 19. 03. 2010
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, J. Perkowski "Wyznaczanie profilu lotnych związków organicznych w określeniu porażenia ziarna zbóż grzybami toksyno twórczymi" (referat), XVII Konferencja Krajowa pt: "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity" Poznań, 19. 03. 2010
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski "Zagrożenie występowania pleśni oraz mikotoksyn w jajach konsumpcyjnych" (referat), XV Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności "Jakość i prozdrowotne cechy", Wrocław 20-21.05.2010
  • K. Stuper, J. Perkowski "Zależność jakości pieczywa od stężenia trichotecenów i ergosterolu w mące" (referat), XV Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności "Jakość i prozdrowotne cechy", Wrocław 20-21.05.2010
  • K. Stuper, M. Buśko, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak, J. Perkowski "Współwystępowanie mikotoksyn z grupy trichotecenów w ziarnie zbóż drobnoziarnistych" (poster), XV Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności "Jakość i prozdrowotne cechy", Wrocław 20-21.05.2010
  • K. Stuper, T. Szablewski, J. Kijowski, J. Perkowski "Contamination of mycoflora poultry house environment depending on the type of poultry management system" (poster), XXII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Olsztyn, 6.09 - 9.09. 2010
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski "Microscopic fungi and their metabolites in eggs for human consumption" (poster), XXII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Olsztyn, 6.09 - 9.09. 2010
  • K. Stuper, M. Buśko, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak, J. Perkowski "Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami zbóż na terenie Wielkopolski" (poster), VII  Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt.  "Rozwój  aparatury  i  prac  naukowo-badawczych  w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce", Laski k/Kępna, 20.10.- 22.10. 2010.
  • K. Stuper, J. Perkowski "Dynamika wzrostu pleśni oraz tworzenia mikotoksyn podczas przechowywania chleba" (referat), VII  Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt.  "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce", Laski k/Kępna, 20.10.- 22.10. 2010.J. Perkowski, M. Buśko, M. Wiwart, K. Stuper, A. Matysiak, L. Szwajkowska-Michałek "Concentration of fungal biomass and trichothecenes in different parts of eincorns" 11th European Fusarium Seminar - 'Fusarium - Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance'IHAR Radzików, Poland, 20 - 23. 09. 2010
  • M. Wiwart, J. Perkowski, W. Budzyński, E. Suchowilska, M. Buśko, K. Stuper, A. Matysiak "The effect of chemical control of Fusarium head blight (fhb) on the concentrations of ergosterol and trichothecene fusariotoxins in the grain of three species of Triticum sp" 11th European Fusarium Seminar - 'Fusarium - Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance'IHAR Radzików, Poland, 20 - 23. 09. 2010
  • M. Buśko, J. Perkowski, M. Wiwart, T. Góral, E. Suchowilska, K. Stuper, A. Matysiak, L. Szwajkowska-Michałek "Kinetics of trichothecene formation in wheats inoculated with Fusarium culmorum" 11th European Fusarium Seminar - 'Fusarium - Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance'IHAR Radzików, Poland, 20 - 23 September 2010
  • K. Stuper, J. Perkowski "Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami ziarna pszenicy na terenie Wielkopolski w latach 2006-2009" (referat), XVIII Konferencja Krajowa pt: "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity" Poznań, 6 - 7.04.2011
  • Szablewski T., Stuper K., Cegielska-Radziejewska R., Kijowski J., Perkowski J. 2011. Występowanie grzybów mikroskopowych w jajach konsumpcyjnych. XVIII Konferencja Krajowa "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity" 6-7.04.2011, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu
  • Szablewski T., Stuper K., Cegielska-Radziejewska R., Sobczak J., Kijowski J., Perkowski J. 2011. Growth of microscopic fungi in table eggs. Proceedings of XXIII International Symposium PB WPSA "Science for poultry practice - poultry practice for science". 13-15.09.2011, Poznań
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, K. Stuper "Charakterystyka profilu lotnych związków organicznych ziarna zbóż ze szczególnym uwzględnieniem aspektu zasiedlania ziarna przez grzyby" (referat), XVIII Konferencja Krajowa pt: "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity" Poznań, 6 - 7.04.2011
  • Stuper K., Szablewski T., Cegielska-Radziejewska R., Perkowski J. "Contamination of microscopic fungi and mycotoxins broiler feed  from Wielkopolska region" XXIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Tarnowo Podgórne k/Poznania, 13-15.09.2011
  • Nowaczewski S., Szablewski T., Stuper K., Kontecka H.: Microbiological quality changes in pheasant eggs during storage Proceedings of XXIII International Symposium PB WPSA "Science for poultry practice - poultry practice for science". 13-15.09.2011, Poznań.
  • Szablewski T., Stuper K., Cegielska-Radziejewska R., Kijowski J., Perkowski J. 2011. Microscopic fungi and mycotoxins in eggs. Proceedings of the 14th European Symposium on the Quality of Egg and Egg Products and 20th European Symposium on the Quality of Poultry Meat, 4-8.09.2011, Lipsk, Germany.
  • K. Stuper, J. Perkowski, J. Nawracała "Comparison of analytical methods of phenolic compounds determined in cereal grains",  V Międzynarodowa Konferencja: "Quality and safety in food production chain"; "Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności", Wrocław: 19.09 - 20.09.2011
  • K. Stuper, A. Matysiak, J. Perkowski, "Concentration of mycotoxins in wheat grain collected from wielkopolska region and during storage in different conditions",  V Międzynarodowa Konferencja: "Quality and safety in food production chain"; "Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności", Wrocław: 19.09 - 20.09.2011
  • K. Stuper-Szablewska, M. Buśko, T. Góral, H. Jeleń, J. Perkowski, "Próba zróżnicowania naturalnie porażonego ziarna jęczmienia, owsa oraz żyta ze względu na występujące w nim metabolity za pomocą metod chemometrycznych", XIX Konferencja Krajowa "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity", 25.04 - 26.04. 2012
  • K. Wilman, Ł. Stępień, P. Kachlicki, K. Stuper-Szablewska, J. Perkowski, "Zawartość grzybowych metabolitów wtórnych w nasionach grochu siewnego", XIX Konferencja Krajowa "Grzyby mikroskopowe i ich metabolity", 25.04 - 26.04. 2012
  • Szablewski T., Stuper K., Cegielska-Radziejewska R., Gornowicz E. "Phenolic acids profile compounds in hen eggs " XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Kołobrzeg, 12-14.09.2012
  • Stuper K., Perkowski J. "Profiles of volatile compounds in hen-house" XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Kołobrzeg, 12-14.09.2012
  • Stuper K., Szablewski T., Kijowski J., Perkowski J. "Contamination of microscopic fungi and they metabolites poultry house depending on the type of lying hens management system" XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Kołobrzeg, 12-14.09.2012
  • Szablewski T., Stuper K., Cegielska-Radziejewska R., Gornowicz E. "Evaluation of microscopic fungi in the egg kontent from the laying hens kept In organic conditions " XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA "Nauka praktyce drobiarskiej - praktyka drobiarska nauce", Kołobrzeg, 12-14.09.2012
  • Szablewski T. Gornowicz E., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M., Cegielska-Radziejewska R. "Jaja z chowu ekologicznego chowu kur niosek jako źródło składników prozdrowotnych", Konferencja Naukowa pt: Współczesne trendy w technologii żywności: "Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej", Poznań, 26-27.09.2012
  • Stuper-Szablewska K., Perkowski J., Buśko M., Jeleń H.H., Góral T., Matysiak A., Tyrakowska B. "Próba rozróżnienia profili metabolomicznych pszenicy, pszenicy durum i pszenżyta" Konferencja Naukowa pt: Współczesne trendy w technologii żywności: "Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej", Poznań, 26-27.09.2012
  • Stuper - Szablewska K., Kaczmarek A., Szablewski T., Matysiak A., Perkowski J. "Mikroflora pomieszczeń gospodarczych na terenie Wielkopolski" VIII Międzynarodowa Konferencja pt. "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce", Łomża, 23-25.05.2012
  • Stuper - Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J., Perkowski J. "Profil kwasów fenolowych wybranych linii pszenicy" VIII Międzynarodowa Konferencja pt. "Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce", Łomża, 23-25.05.2012
  • Perkowski J., Góral T., Stuper K., Buśko M., Walentyn - Góral D. "Profile metabolitów występujących w ziarnie owsa, jęczmienia i żyta" Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka dla hodowli i  nasiennictwa roślin uprawnych", Zakopane, 4-8. 02. 2013
  • Nawracała J., Perkowski J., Kurasiak- Popowska D., Stuper - Szablewska K., Weigt D. "Zawartość kwasu ferulowego i ergosterolu w ziarnie pszenicy ozimej o zróżnicowanej odporności na choroby fuzaryjne" Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka dla hodowli i  nasiennictwa roślin uprawnych", Zakopane, 4-8. 02. 2013
  • Perkowski J., Buśko M., Góral T., Stuper K., Ostrowska A. "Analiza metabolitów lotnych występujących w różnych odmianach pszenicy" Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Nauka dla hodowli i  nasiennictwa roślin uprawnych", Zakopane, 4-8. 02. 2013
  • Stuper-Szablewska K., Szablewski T., Jackowiak H., Perkowski J. "Zanieczyszczenie mikoflorą środowiska kurnika w zależności od systemu chowu kur niosek na terenie Wielkopolski", IX. Poznańskie Forum Zootechniczno-Weterynaryjne nt. "Jakość pasz a efektywność produkcji zwierzęcej - wyzwania dla lekarzy weterynarii i zootechników", Poznań, 11. 04. 2013
  • Ostrowska A., Stuper-Szablewska K., Jackowiak H., Buśko M., Perkowski J. "Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami pasz dla brojlerów produkowanych na terenie Polski zachodniej", IX. Poznańskie Forum Zootechniczno-Weterynaryjne nt. "Jakość pasz a efektywność produkcji zwierzęcej - wyzwania dla lekarzy weterynarii i zootechników", Poznań, 11. 04. 2013
  • Stuper K., Góral T., Perkowski J. "Contamination of wheat grain with microscopic fungi and their metabolites in Poland in the years 2006-2009" The 12th European Fusarium Seminar will be held at the "Palais de la Bourse", Bordeaux, France, 12-16. 05. 2013
  • Buśko M., Stuper-Szablewska K., Góral T., Ostrowska A., Perkowski J. "Volatile compounds in grain of various wheat cultivars naturally infected and inoculated with Fusarium culmorum" The 12th European Fusarium Seminar will be held at the "Palais de la Bourse", Bordeaux, France, 12-16. 05. 2013
  • Stuper-Szablkewska K., Buśko M., Góral T., Matysiak A., Perkowski J. "Metabolomics profile of bread and durum wheat" 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • Ostrowska A., Stuper-Szablewska K., Perkowski J. " A comparison of mycotoxins in cereal grains grown in conventional and organic farming" 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • Stuper-Szablewska K., Góral T., Perkowski J. " Antioxidant substances in different cultivar of wheat" 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • Ostrowska A., Stuper-Szablewska K., Perkowski J. " Is  in organic farming more micoflora in relation to the conventional farming?" 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist - 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013

Granty

  • Granty:
  • MNiSW 2999/P01/2007/32 Badania kinetyki powstawania oraz wzajemnych zależności pomiędzy metabolitami tworzonymi w ziarnie wybranych odmian pszenicy jarej po inokulacji grzybem Fusarium culmorum w różnych warunkach środowiskowych 2007-2010; wykonawca
  • MNiSW 2541/B/P01/2008/35 Próba klasyfikacji ziarna różnych gatunków zbóż pod względem ich skażenia mikroflorą grzybową oraz tworzonych profili związków lotnych;wykonawca
  • MNiSW 3483/B/P01/2009/37 Próba określenia efektywności przemiału ziarna pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia w celu obniżenia zawartości mikotoksyn oraz biomasy grzybowej; wykonawca
  • MNiSW 2704/B/PO1/2011/40  Określenie profili metabolomicznych zróżnicowanych odmian pszenicy;wykonawca
  • lp. 17 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 grudnia 2010r (Dz. U. Nr. 259, poz.1772) Ustalenie zależności występowania kwasu felurowego w ziarnie a odpornością na choroby grzybowe ; wykonawca
  • lp. 60 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 grudnia 2010r (Dz. U. Nr. 259, poz.1772) Genetyczno-środowiskowe interakcje indukowanych cech jakościowych w liniach rzepaku ozimego (Brassica napus L.); wykonawca
  • NCN: 2012/07/B/NZ9/02385  Kompleksowa ocena zróżnicowania różnych odmian pszenicy na podstawie ilościowego określenia metabolitów w nich występujących w zależności od różnych systemów uprawy; wykonawca
  • NCN: 2012/07/D/NZ9/00996 Ocena zagrożenia związanego z zanieczyszczeniem atmosfery kurników lotnymi związkami organicznymi oraz mikroorganizmami patogennymi w Polsce; kierownik