prof. dr hab. Juliusz Perkowski

prof. dr hab. Juliusz Perkowski

stopien naukowy: 
prof. dr hab.
Stanowisko: 
Nauczyciel emerytowany
Zakład: 

Współpraca

  • UP w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego, Zakład Chemii Żywności i Analizy Instrumentalnej
  • UP w Poznaniu, Wydział Rolnictwa i Bioinżynierii, Katedra Genetyki Roślin
  • UP w Poznaniu, Wydział Technologii Drewna, Katedra Inżynierii Środowiska Pracy, Zakład Projektowania Systemów Przemysłowych
  • Instytut Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu
  • Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy, Wydział Rolnictwa i Biotechnologii, Zakład Fitopatologii Molekularnej
  • Wydział Ogrodniczy Akademii Rolniczej w Lublinie,
  • Instytut Medycyny Wsi w Lublinie,
  • Department of Toxicology and Microbial Chemistry, Science University of Tokyo, Japan,
  • Department of Poultry Science, North Carolina State University, Releigh USA
  • Institut für Planzenzuchtung, Saatgutforschung and Populationsgenetic und Landesaatzuchtanstalt Universität Hohenheim, Stuttgart, Niemcy,
  • Research Institute of Crop Production, Praga, Czechy,

Tematyka badawcza

  • Chemia : chemia Instrumentalna, chemia Analityczna, technologia żywności i żywienia,
  • Badanie metabolitów grzybowych: substancje aktywne biologicznie,
  • Toksyny fuzaryjne: mikotoksyny

Osiągnięcia

Wykształcenie

  • prof. dr hab. nauk rolniczych, Wydział Technologii Żywności, Akademia Rolnicza w Poznaniu, 2007 r
  • profesor nadzwyczajny, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, 2001 r.
  • dr hab. nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, 1999r.
  • dr nauk rolniczych w zakresie technologii żywności, Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, 1991r.
  • mgr inż. chemii Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, 1974r.

 

Wybrane publikacje

Góral T., Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska M., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J., Relationship between genetic diversity and Fusarium toxin profile of winter wheat cultivars. The Plant Pathology Journal, 2015, 31(2), 1-19Publikacje w czasopismach naukowych wymienionych w części A wykazu ministra, tj. w czasopismach naukowych posiadających współczynnik wpływu Impact Factor (IF), znajdujących się w bazie Journal Citation Report (JCR).

  • M. Wiwart, W. Kandler, J. Perkowski, F. Berthiller, B. Preinerstorfer, E. Suchowilska,M.  Buśko, M. Laskowska, R. Krska. Concentrations of Some Metabolites Produced by Fungi of the Genus Fusarium and Selected Elements in Spring Spelt Grain.  Cereal Chemistry, 86(1), 52-60, 2009
  • L. Szwajkowska-Michałek, K. Stuper, P. Łakomy, A. Matysiak, J. Perkowski. Contents of microscopic fumgi in dusts coming from cereal analysis laboratories.  Ann. Agric. Environ. Med. 17, 101-106, 2010
  • T. Warzecha, T. Adamski, T. Kaczmarek, M. Surma, P. Goliński, J. Perkowski, J. Chełkowski, H. Wiśniewska, K. Krystkowiak, A. Kuczyńska. Susceptibility of hulled and hulless barley doubled haploids to Fusarium head blight. Cereal Research Communications 38, (2), 220-232, 2010
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, J. Chmielewski, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, B. Tyrakowska, J. Perkowski. Volatite metabolites in various cereal grain. Food Additives and Contaminants 27, (11), 1574-1581, 2010
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski, Ergosterol as an indicator of the presence of microscopic fungi in eggs for human consumption produced in different husbandry systems. Poultry Science. 89, 2491-2493, 2010
  • M. Wiwart, J. Perkowski, W. Budzyński, E. Suchowilska, M. Buśko, A. Matysiak. Concentrations of ergosterol and trichothecenes in the grain of three Triticum sp. Species. Czech Journal Food Science. 29,  4, 430–440, 2011
  • L. Szwajkowska, H. Kwaśna, J. Perkowski. Can Peniccillium adametzii decrease the damping-off in pine.  Sylwan. 155 (1) 46-62, 2011
  • J. Perkowski, M. Wiwart, K. Stuper, M. Buśko, A. Matysiak, E. Suchowilska. Concentration of fungal biomass and trichothecenes in different parts of einkorn. Ann. Agric. Environ. Med. 18, 89-98, 2011
  • L. Szwajkowska-Michałek, H. Kwaśna, P. Łakomy, J. Perkowski Inhibition of Armillaria and Heterobasidion growth by Penicillium adametzii isolated from Pinus sylvestris forest soil. Forest Pathology, 2012, 42 (6), 454–466
  • T. Kulik, M. Łojko, M. Jestoi, J. Perkowski  Sublethal concentrations of azoles induce tri transcript levels and trichothecene production in Fusarium graminearum. FEMS Microbiol Lett, 2012, 335, 58–67
  • J. Perkowski, K. Stuper, M. Buśko, T. Góral, H. Jeleń, M. Wiwart, E. Suchowilska A comparison of contents of group A and B trichothecenes and microbial counts in different cereal species. Food Additives and Contaminants - Part B, 2012, 151-159            
  • J. Perkowski, K. Stuper, M. Buśko, T. Góral, A. Kaczmarek, H. Jeleń Differences in metabolomic profiles of the naturally contaminated grain of barley, oats and rye. Journal of Cereal Science, 2012, 56 (3), 544-551
  • Kiecana, M. Cegiełko, E. Mielniczuk, J. Perkowski The occurrence of Fusarium poae (Peck) Wollenw. on oat (Avena sativa L.) panicles and its harmfulness. Acta Agrobotanica, 2012, 65,  169–178
  • Wojakowska, J. Perkowski, T. Góral, M. Stobiecki. Structural characterization of flavonoid glycosides from leaves of wheat (Triticum aestivum L.) using LC/MS/MS profiling of the target compounds. Journal of Mass Spectrometry, 48, (3), 329-339, 2013
  • Stuper-Szablewska, Perkowski J. Contamination of wheat grain with microscopic fungi and their metabolites in Poland in 2006–2009. Ann Agric Environ Med. 2014; 21(3): 598–603.
  • Góral T., Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska M., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J., Relationship between genetic diversity and Fusarium toxin profile of winter wheat cultivars. The Plant Pathology Journal, 2015, 31(2), 1-19
  • Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Szablewski T., Ostrowska A., Buśko M., Perkowski J. Contamination with microscopic fungi and their metabolites In chicken Leeds products In western Poland In the years 2009-2010, Acta Sci. Pol. Zootechnica 14(3), 2015, 107-122.
  • Stuper-Szablewska K., Szablewski T., Buśko M., Perkowski J. Changes in contents of trichothecenes during commercial grain milling, LWT – Food Science and Technology, 69, 2016, 55-58.           
  • Ostrowska-Kołodziejczak A., Stuper-Szablewska K., Kulik T., Buśko M., Rissmann I., Wiwart M., Perkowski J. Concentration of fungal metabolites, phenolic acids and metals in mixtures of cereals grown in organic and conventional farms, Journal of Animal and Feed Sciences, 25, 2016, 74–81.
  • Buśko M., Stuper K., Jeleń H., Góral T., Chmielewski J., Tyrakowska B., Perkowski J. Comparison of Volatiles Profile and Contents of Trichothecenes Group B, Ergosterol, and ATP of Bread Wheat, Durum Wheat, and Triticale Grain Naturally Contaminated by Mycobiota, FRONTIERS in Plant Science, 2016, 7:1243
  • Stuper-Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J.,  Perkowski J., The profile of metabolites in wheat cultivars connected with resistance to Fusarium head blight found under varied conditions. Cereal Res Com, 2016          

Publikacje w czasopismach naukowych wymienionych w części B wykazu ministra zawierającej liczbę punktów za publikacje w czasopismach naukowych nieposiadających współczynnika wpływu Impact Factor (IF).

  • H. Wiśniewska, J. Chełkowski, T. Adamski, M. Surma, J. Perkowski, M. Buśko, Z. Kaczmarek, A. Kuczyńska, K. Krystkowiak. Podatnośc linii podwojonych haploidów pszenicy jarej na Fusarium culmorum (W.G.Sm.)Sacc. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 555, 479-487, 2010
  • K. Stuper, M. Buśko, A. Matysiak, J. Perkowski. Zanieczyszczenie zbóż grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami zebranych na terenie Wielkopolski. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna XV, 4, 89-96, 2010
  • K. Stuper, J. Perkowski, Dynamika wzrostu pleśni oraz tworzenie mikotoksyn podczas przechowywania chleba, Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 3, 25-31, 2010
  • H. Wiśniewska, T.Basiński, J. Chełkowski, J. Perkowski. Fusarium sporotrichioides Sherb. Toxins evaluated in cereal grain with Trichoderma harzianum. Journal of Plant Protection Research 51, 2, 134-139, 2011 
  • K. Stuper, M. Gawrysiak-Witulska, G. Szwed, J. Perkowski. Zmiany zawartości ergosterolu podczas przechowywania pszenicy durum. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 2, 107-111, 2011
  • K. Stuper-Szablewska, T. Szablewski, A. Ostrowska, A. Matysiak, J. Perkowski. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi pomieszczeń gospodarczych na terenie Wielkopolski w 2010. Aparatura  Badawcza i Dydaktyczna, 2, 161-166, 2013
  • Stuper K., Perkowski J., Matysiak A. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi i ich metabolitami pomieszczeń inwentarskich indywidualnych gospodarstw rolnych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 8 36-42, 2012.
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska A., Góral T., Matysiak A., Perkowski J., Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej oraz inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium, Biuletyn IHAR, 2015, 276, 9-18.                                                                            
  • Gawrysiak-Witulska M., Wawrzyniak J., Stuper K., Rusinek R., Kinetyka zawartości ergosterolu podczas przechowywania nasion rzepaku. Acta Agrophysica, 2015, 22(1), 27-37.                                                                                                             
  • Stuper-Szablewska K., Buśko M., Szablewski T., Ostrowska A., Matysiak A., Nowaczewski S. Profil organicznych związków lotnych różnych rodzajów ściółek pochodzących z kurników zlokalizowanych w Polsce, ABiD, 3/2015, 188-194.
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska-Kołodziejczak A., Matysiak A., Perkowski J. Profil związków biologicznie czynnych w ziarnie pszenicy różnej wielkości, W: Współczesne Trendy w Kształtowaniu Jakości Żywności, Red.: D. Piaseckiej-Kwiatkowskiej, R. Cegielskiej-Radziejewskiej, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 77-84.                                                               
  • Stuper-Szablewska K., Ostrowska-Kołodziejczak A., Góral T., Kurasiak-Popowska D., Perkowski J. Aktywacja nieenzymatycznych mechanizmów odpornościowych pszenicy w celu podniesienia wartości zdrowotnych produktów pszennych, W: Nowoczesne Technologie Produkcji Żywności, Red.: H. M. Baranowskiej, M. Piątka, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 61-69. 
  • Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Cegielska-Radziejewska R., Tomczyk Ł., Lasik A. Drobnoustroje i ich produkty metabolizmu w środowisku kurnika, a jakość i bezpieczeństwo jaj, W: Bezpieczeństwo Żywności w Łańcuchu Żywnościowym, Red.: G. Lewandowicz, A. Makowskiej, Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, UP w Poznaniu, 2016, 50-56. 

Prace wydrukowane w całości w materiałach konferencyjnych

  • H. Kwaśna, L. Szwajkowska-Michałek, P. Łakomy, J. Perkowski. Penicillium adametzii as a possible biological control agent against Armillaria and Heterobasidion. In XIII Conference “Root and Butt Rot of Forest Trees” IUFRO Working Party 7.02. 01 Eds., Capretti P. ,Comparini C. ,Garbelotto M., La Porta M. .Santini A. , 185- Firenze University Press, 2013

Monografie

  • K. Stuper, A. Kawka, M. Buśko, E. Suchowilska, L. Szwajkowska – Michałek,  A. Matysiak, M. Wiwart, J. Perkowski. The effect of mycoflora and trichothecene contents in bread wheat on quality of its milling products. W “Food Quality and Safety”, (pod red. G. Krasnowskiej i A. Pęksy) Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151, ISBN 978-83-6057-66-9, 96-102, 2009
  • K. Stuper, J. Perkowski.Concentration of ergosterol in cereals and cereals products. W “Food Quality and Safety”, (pod red. G. Krasnowskiej i A. Pęksy) Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151, ISBN 978-83-6057-66-9, 103-107, 2009
  • Wawrzyniak, M. Gawrysiak-Witulska, A. Ryniecki, D. Piasecka, K. Stuper, J. Perkowski. Microbiological and technological quality of malting barley preserved in a metal silo using near-ambient method. W “Food Technology Operations New Vistas”, (pod red. W. Kopecia i M. Korzeniowskiej) Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 1898-1151, ISBN 978-83-60574-67-6, 2009, 169-180
  • M. Gawrysiak-Witulska, J. Wawrzyniak, M. Ryniecki, A. Rudzińska, K. Stuper, J. Perkowski. Microbiological and technological quality ofrapeseed preserved using the controlled near-ambient drying method. W “Advences in research and technology of rapeseed oil” 9pod red. E. Szłyk) Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, ISSN 978-83-231-2452-8, 159-171, 2009
  • K. Stuper, J. Perkowski, J. Nawracała. Comparison of analytical methods of phenolic compounds determined in cereal grains. New trends in  food analytics. (pod red. M. Szołtysik i A. Dąbrowska). Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ISBN: 978-83-7717-062-5, 2011, 107 – 118
  • Komunikaty naukowe prezentowane na konferencjach naukowych – streszczenia materiałów
  • T. Góral, M. Buśko, J. Perkowski, J. Waga. Próba wprowadzenia odporności na fuzariozę kłosów z pszenicy jarej Sumai 3 do odmian pszenicy ozimej. Nauka dla hodowli roślin uprawnych, Zakopane 2.02 – 6.02. 2009
  • T. Góral, M. Buśko, J. Perkowski. Zróżnicowanie objawów fuzariozy kłosów pszenicy w zależności od chemotypu Fusarium culmorum. Nauka dla hodowli roślin uprawnych, Zakopane 2.02 – 6.02. 2009
  • E. Suchowilska, J. Perkowski, M. Wiwart. Zawartość trichotecenów grupy B w ziarnie Triticum aestivum, T. Spelta i T. Diccocum po inokulacji kłosów Fusarium culmorum (W.G.Smith) Sacc. Konferencja Naukowa „Nauka dla hodowli roślin uprawnych” Zakopane 02.02.-06.2009
  • K. Stuper, A. Kawka, M. Buśko, E. Suchowilska, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak, M. Wiwart, J. Perkowski. The effect of mycoflora and trichothecene contents in bread wheat on quality of its milling products.Quality and safety in food production chain. Wrocław 24.09-25.09.2009
  • L. Szwajkowska-Michałek, M. Buśko, J. Perkowski, M. Mańka, P. Łakomy. Zróżnicowanie lotnych metabolitów grzybów z rodzaju Trichoderma wykazujących antagonistyczne działanie w stosunku do grzybów zgorzelowych. XVI Konferencja Krajowa pt.: „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity”. IGR PAN w Poznaniu, 19.03.2009
  • J. Perkowski, K. Stuper, M. Buśko, T. Góral, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak. Porównanie zawartości mikoflory oraz toksyn fuzaryjnych w różnych gatunkach zbóż drobnoziarnistych.VII Konferencja Naukowa: Jakość i Bezpieczeństwo Żywności, Warszawa, 3.12-4.12.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski. Możliwość zastosowania analizy ergosterolu w środowisku rolniczym. XVI Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity”, Poznań, 19.03.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski. Kumulacja mikoflory grzybowej w bułce tartej w zależności od warunków przechowywania. XIII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Jakość i bezpieczeństwo żywności – wyzwanie XXI wieku”, Gdynia, 21.05 – 22.052009
  • K. Stuper, M. Gawrysiak – Witulska, G. Szwed, J. Perkowski. Zmiany zawartości ergosterolu podczas przechowywania pszenicy durum. XIII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Jakość i bezpieczeństwo żywności – wyzwanie XXI wieku”, Gdynia, 21.05 – 22.05.2009
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska – Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski. Wpływ sposobu chowu niosek na obecność ergosterolu w jajach konsumpcyjnych. XIII Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Jakość i bezpieczeństwo żywności – wyzwanie XXI wieku”, Gdynia: 21.05 – 22.05.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski. Możliwości zastosowania chemicznych metod oznaczania biomasy grzybowej w różnych materiałach zbożowych. XXXIX Sesja Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk „Postęp w wytwarzaniu i ocenie żywności”, Poznań, 29.06 – 01.07.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski. Grzyby mikroskopowe w środowisku kurnika. XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Wrocław - Szklarska-Poręba, 7.09 – 9.09.2009
  • K. Stuper, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, E. Gornowicz, J. Perkowski. Sposób chowu kur niosek a jakość mikrobiologiczna jaj konsumpcyjnych. XXI Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Wrocław - Szklarska-Poręba, 7.09 – 9.09.2009 
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, J. Chmielewski, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, B. Tyrakowska, J. Perkowski. Analysis of volatile metabolites in grain of various cereals. ISM Conference, Tulln: 9.09-11.09.2009
  • M. Buśko, T. Góral, E. Suchowilska, K. Stuper, A. Matysiak, M. Wiwart, J. Perkowski. Differences in fungal biomass content in three wheat cultivars after inoculation with Fusarium culmorum in two different environments. ISM Conference, Tulln: 9.09-11.09.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski. Concentration of ergosterol in cereals and cereals products. IV Międzynarodowa Konferencja: ”Quality and safety in food production chain”; „Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności”, Wrocław, 24.09 – 25.09.2009
  • J. Wawrzyniak, M. Gawrysiak-Witulska, A. Ryniecki, D. Piasecka-Kwiatkowska, K. Stuper, J. Perkowski. Microbiological and technological quality of malting barley grain preserved using near-ambient dryling. IV Międzynarodowa Konferencja: ”Quality and safety in food production chain”; „Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności”, Wrocław, 24.09 – 25.09.2009
  • K. Stuper, J. Perkowski. Czy podwyższona zawartość mikoflory w środowisku rolniczym stwarza zagrożenie dla pracowników tam zatrudnionych? Środowiskowa Konferencja Doktorantów „Gospodarka. Technologia. Społeczeństwo” Poznań, 26.09.2009
  • J. Perkowski. K. Stuper, M. Buśko, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak. Porównanie zawartości mikoflory oraz toksyn fuzaryjnych w różnych gatunkach zbóż drobnoziarnistych. VII Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, pt: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, Warszawa, 3.12-4.12.2009
  • J. Perkowski. K. Stuper. Zmiany zawartości mikoflory oraz mikotoksyn podczas wypieku i przechowywania chleba. VII Konferencja Naukowa z cyklu: Jakość i bezpieczeństwo żywności, pt: Kształtowanie jakości żywieniowej w procesach technologicznych, Warszawa, 3.12-4.12.2009
  • L. Szwajkowska-Michałek, K. Stuper, P. Łakomy, A. Matysiak, J. Perkowski. Zawartość grzybów mikroskopowych w pyłach pochodzących z laboratoriów zajmujących się analizą zbóż. XVII Konferencja Krajowa pt: „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” Poznań, 19. 03. 2010. 
  • K. Stuper, J. Perkowski. Zmiany zawartości grzybów mikroskopowych oraz ich metabolitów podczas przechowywania pieczywa. XVII Konferencja Krajowa pt: „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” Poznań, 19. 03. 2010
  • M. Buśko, H. Jeleń, T. Góral, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, J. Perkowski. Wyznaczanie profilu lotnych związków organicznych w określeniu porażenia ziarna zbóż grzybami toksyno twórczymi. XVII Konferencja Krajowa pt: „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” Poznań, 19. 03. 2010
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski Zagrożenie występowania pleśni oraz mikotoksyn w jajach konsumpcyjnych. XV Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Jakość i prozdrowotne cechy”, Wrocław 20-21.05.2010
  • K. Stuper, J. Perkowski. Zależność jakości pieczywa od stężenia trichotecenów i ergosterolu w mące. XV Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Jakość i prozdrowotne cechy”, Wrocław 20-21.05.2010
  • K. Stuper, M. Buśko, L. Szwajkowska-Michałek, A. Matysiak, J. Perkowski. Współwystępowanie mikotoksyn z grupy trichotecenów w ziarnie zbóż drobnoziarnistych. XV Sesja Sekcji Młodej Kadry Naukowej Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności „Jakość i prozdrowotne cechy”, Wrocław 20-21.05.2010
  • K. Stuper, T. Szablewski, J. Kijowski, J. Perkowski. Contamination of mycoflora poultry house environment depending on the type of poultry management system. XXII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Olsztyn, 6.09 – 9.09. 2010
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski. Microscopic fungi and their metabolites in eggs for human consumption. XXII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Olsztyn, 6.09 – 9.09. 2010
  • J. Perkowski, M. Buśko, M. Wiwart, K. Stuper, A. Matysiak, L. Szwajkowska-Michałek Concentration of fungal biomass and trichothecenes in different parts of eincorns.11th European Fusarium Seminar – ‘Fusarium – Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance’ IHAR Radzików, Poland, 20 – 23. 09. 2010
  • J. Perkowski, M. Buśko, H. Jeleń, J. Chmielewsk, T. Góral, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, B. Tyrakowska. An attempt to classify grain naturally infested with Fusarium strains of different cereal species. 11th European Fusarium Seminar – Fusarium – Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance’ IHAR Radzików, Poland, 20 – 23. 09. 2010
  • Kiecana, E. Mielniczuk, M. Cegiełko, J. Perkowski. Panicles blight and biosynthesis of Fusarium toxins in oats kernels field inoculated with Fusarium culmorum (w.g.sm) sacc. 11th European Fusarium Seminar – ‘Fusarium – Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance’ IHAR Radzików, Poland, 20 – 23. 09. 2010
  • M. Wiwart, J. Perkowski, W. Budzyński, E. Suchowilska, M. Buśko, K. Stuper, A. Matysiak „The effect of chemical control of Fusarium head blight (fhb) on the concentrations of ergosterol and trichothecene fusariotoxins in the grain of three species of Triticum sp”. 11th European Fusarium Seminar – ‘Fusarium – Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance’IHAR Radzików, Poland, 20 – 23. 09. 2010
  • M. Buśko, J. Perkowski, M. Wiwart, T. Góral, E. Suchowilska, K. Stuper, A. Matysiak, L. Szwajkowska-Michałek. “Kinetics of trichothecene formation in wheats inoculated with Fusarium culmorum”. 11th European Fusarium Seminar – ‘Fusarium – Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity and Host Resistance’ IHAR Radzików, Poland, 20 – 23. 09. 2010
  • Stuper, M. Buśko, L. Szwajkowska - Michałek, A. Matysiak, J. Perkowski. „Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami zbóż na terenie Wielkopolski” (poster). VII  Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt.  „Rozwój  aparatury  i  prac  naukowo-badawczych  w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce”, Laski k/Kępna, 20.10.- 22.10. 2010
  • Stuper, J. Perkowski. „Dynamika wzrostu pleśni oraz tworzenia mikotoksyn podczas przechowywania chleba” (referat). VII  Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt.  „Rozwój  aparatury  i  prac  naukowo-badawczych  w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce”, Laski k/Kępna, 20.10.- 22.10. 2010.
  • Stuper, J. Perkowski. Zanieczyszczenie grzybami mikroskopowymi oraz ich metabolitami ziarna pszenicy na terenie Wielkopolski w latach 2006-2009. XVIII Konferencja Krajowa pt: „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” Poznań, 6 – 7.04.2011
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski, J. Perkowski. Występowanie grzybów mikroskopowych w jajach konsumpcyjnych. XVIII Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” 6-7.04.2011, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu
  • Kiecana, E. Mielniczuk, M. Cegiełko, J. Perkowski. Gatunki z rodzaju Fusarium porażające wiechy Avena sativa L. z uwzględnieniem szkodliwości Fusarium poae (Peck) Wr. XVIII Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” 6-7.04.2011, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu
  • Szwajkowska-Michałek, M. Buśko, J. Perkowski, K. Płońska, P. Łakomy, H. Jeleń. Określenie profili metabolitów lotnych produkowanych przez izobaty Trametes versicolor i Phlebiopsis giganeta wykazujących antagonistyczne działanie w stosunku do patogenów korzeni drzew leśnych. XVIII Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” 6-7.04.2011, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu
  • Buśko, H. Jeleń, T. Góral, K. Stuper, L. Szwajkowska-Michałek, J. Perkowski. Charakterystyka profili lotnych związków organicznych ziarna zbóż ze szczególnym uwzględnieniem aspektu zasiedlania ziarna przez grzyby. XVIII Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity” 6-7.04.2011, Instytut Genetyki Roślin PAN w Poznaniu
  • T. Szablewski, K. Stuper, R. Cegielska-Radziejewska, J. Sobczak, J. Kijowski. J. Perkowski. Growth of microscopic fungi in table eggs. Proceedings of XXIII International Symposium PB WPSA “Science for poultry practice – poultry practice for science”. 13-15.09.2011, Poznań
  • T. Szablewski, K. Stuper K., R. Cegielska-Radziejewska, J. Kijowski. J. Perkowski. Microscopic fungi and mycotoxins in eggs. Proceedings of the 14th European Symposium on the Quality of Egg and Egg Products and 20th European Symposium on the Quality of Poultry Meat, 4-8.09.2011, Lipsk, Germany.
  • Stuper T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, J. Perkowski. Contamination of microscopic fungi and mycotoxins broiler feed from Wielkopolska region. XXIII Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Tarnowo Podgórne k/Poznania, 13-15.09.2011
  • Stuper, J. Perkowski, J. Nawracała. Comparison of analytical methods of phenolic compounds determined in cereal grains. V Międzynarodowa Konferencja: ”Quality and safety in food production chain”; „Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności”, Wrocław: 19.09 – 20.09.2011
  • Stuper, A. Matysiak, J. Perkowski. Concentration of mycotoxins in wheat grain collected from wielkopolska region and during storage in different conditions. V Międzynarodowa Konferencja: ”Quality and safety in food production chain”; „Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne w łańcuchu produkcji żywności”, Wrocław: 19.09 – 20.09.2011
  • T. Rogoziński, L. Szwajkowska-Michałek, S. Dolny, J. Perkowski.  Ergosterol content in dust coming from woodworking positions. 4th International Scientific Conference - WOODWORKING TECHNIQUE: 7 -10. 09. 2011, Prague, Czech Republic
  • Buśko, J. Perkowski. Changes in the metabolites profile of Fusarium isolates depending on growing conditions. Joint Conference of Polish Mass Spectrometry Society and German polish Mass Spectrometry Society, 4-7.03.2012
  • K. Stuper-Szablewska, M. Buśko, T. Góral, H. Jeleń, J. Perkowski. „Próba zróżnicowania naturalnie porażonego ziarna jęczmienia, owsa oraz żyta ze względu na występujące w nim metabolity za pomocą metod chemometrycznych”. XIX Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity”, 25.04 – 26.04. 2012
  • K. Wilman, Ł. Stępień, P. Kachlicki, K. Stuper-Szablewska, J. Perkowski. „Zawartość grzybowych metabolitów wtórnych w nasionach grochu siewnego”. XIX Konferencja Krajowa „Grzyby mikroskopowe i ich metabolity”, 25.04 – 26.04. 2012
  • K. Stuper, J. Perkowski. „Profiles of volatile compounds in hen-house”. XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Kołobrzeg, 12-14.09.2012
  • K. Stuper, T. Szablewski, J. Kijowski, J. Perkowski. „Contamination of microscopic fungi and they metabolites poultry house depending on the type of lying hens management system”. XXIV Międzynarodowe Sympozjum Drobiarskie PO WPSA „Nauka praktyce drobiarskiej – praktyka drobiarska nauce”, Kołobrzeg, 12-14.09.2012
  • K. Stuper-Szablewska, J. Perkowski, M. Buśko, H.H. Jeleń, T. Góral, A. Matysiak, B. Tyrakowska B. „Próba rozróżnienia profili metabolomicznych pszenicy, pszenicy durum i pszenżyta”. Konferencja Naukowa pt: Współczesne trendy w technologii żywności: „Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej”, Poznań, 26-27.09.2012
  • K. Stuper–Szablewska, A. Kaczmarek, T. Szablewski, A. Matysiak, J. Perkowski. „Mikroflora pomieszczeń gospodarczych na terenie Wielkopolski”. VIII Międzynarodowa Konferencja pt. „Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce”, Łomża, 23-25.05.2012
  • K. Stuper, D. Kurasiak-Popowska, J. Nawracała, J. Perkowski. „Profil kwasów fenolowych wybranych linii pszenicy”. VIII Międzynarodowa Konferencja pt. „Rozwój aparatury i prac naukowo-badawczych w przetwórstwie rolno-spożywczym, gospodarce rolnej i leśnej w zakresie automatyzacji procesów oraz w analityce”, Łomża, 23-25.05.2012
  • J. Perkowski, T. Góral, K. Stuper, M. Buśko, D. Walentyn-Góral. „Profile metabolitów występujących w ziarnie owsa, jęczmienia i żyta”. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka dla hodowli i  nasiennictwa roślin uprawnych”, Zakopane, 4-8. 02. 2013
  • J. Nawracała. J.Perkowski, D. Kurasiak- Popowska, K. Stuper - Szablewska, D. Weigt. „Zawartość kwasu ferulowego i ergosterolu w ziarnie pszenicy ozimej o zróżnicowanej odporności na choroby fuzaryjne”. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka dla hodowli i  nasiennictwa roślin uprawnych”, Zakopane, 4-8. 02. 2013
  • J. Perkowski, M. Buśko, T. Góral, K. Stuper, A. Ostrowska. „Analiza metabolitów lotnych występujących w różnych odmianach pszenicy”. Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Nauka dla hodowli i  nasiennictwa roślin uprawnych”, Zakopane, 4-8. 02. 2013
  • K. Stuper, T. Góral, J. Perkowski. „Contamination of wheat grain with microscopic fungi and their metabolites in Poland in the years 2006–2009”. 12th European Fusarium Seminar, Bordeaux, France, 12-16. 05. 2013
  • Buśko, K. Stuper-Szablewska, T. Góral, A. Ostrowska, J. Perkowski. “Volatile compounds in grain of various wheat cultivars naturally infected and inoculated with Fusarium culmorum”. 12th European Fusarium Seminar, Bordeaux, France, 12-16. 05. 2013 
  • K. Stuper-Szablewska, M. Buśko, T. Góral, A. Matysiak, J. Perkowski. „Metabolomics profile of bread and durum wheat”. 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • Ostrowska, K. Stuper-Szablewska, J. Perkowski. „ A comparison of mycotoxins in cereal grains grown in conventional and organic farming”. 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • K. Stuper-Szablewska, T. Góral, J. Perkowski. „ Antioxidant substances in different cultivar of wheat”. 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • Ostrowska, K. Stuper-Szablewska, J. Perkowski. „ Is  in organic farming more micoflora in relation to the conventional farming?”. 18th Conference of Young Researchers Section of Polish Society of Food Technologist – 2nd International Session, Poznań, Puszczykowo, 14-16. 05. 2013
  • K. Stuper-Szablewska, A. Matysiak, J. Perkowski. „Metody oznaczania właściwości antyoksydacyjnych w ziarnie zbóż“. IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa Zakopane, 15-17.10.2013
  • K. Stuper-Szablewska, M. Buśko, J. Perkowski. Optymalizacja metod oznaczania ATP IX Międzynarodowa Konferencja Naukowa Zakopane, 15-17.10.2013

Granty

  • KBN 5P06A00512 Genetyczne uwarunkowania odporności jęczmienia na fuzariozę ze szczególnym uwzględnieniem tworzenia i akumulacji mikotoksyn trichotecenowych w ziarnie Prof. dr hab. J. Chełkowski Universität Hohenheim Abhängigkeit der Mykotoxin production von Fusarium culmorum von Virtsgenotyp und Inkubations - Bedingungen Prof.dr hab. H.H. Geiger
  • KBN 5P06B01816 Morfologiczne i chemiczne badania ziarniaków wybranych odmian pszenicy jarej w warunkach infekcji Fusarium culmorum (W.G. Smith) Sacc. Dr inż. M. Wiwart
  • KBN 4P05D03619 Ocena narażenia rolników indywidualnych na grzyby i mikotoksyny Występujące w zbożach i pyle zbożowym - w aspekcie potencjalnie chorobotwórczego działania na organizm ludzki Dr E. Krysińska-Traczyk